Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

25η Ώρα 
Ξεκίνησες την επαγγελματική σου πορεία όταν η Ελλάδα ήταν ακόμα ανεπτυγμένη χώρα. Βρήκες μια καλή δουλειά η οποία απαιτούσε πολλά και έδινε πολλά. Το κυριότερο όμως είναι ότι υποσχόταν ακόμα περισσότερα. Έτσι με τις υποσχέσεις να έρχονται ολοένα και πιο κοντά, τόσο έδινες και έδινες και έδινες. Τι έδινες; Μα φυσικά το μοναδικό πράγμα που έχει κάθε άνθρωπος και αλλά δεν έχει πραγματική συναλλαγματική αξία. Ο χρόνος.


Το παραμύθι όμως πήρε άλλη τροπή. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε η πραγματική εικόνα που κρυβόταν πίσω από κουρτίνες και παρασκήνια τόσα χρόνια. Οι υποσχέσεις μέσα σε μια νύχτα άλλαξαν και έγιναν απειλές. Βρέθηκες σαστισμένος να παρακολουθείς τις αλλαγές που στην πλειονότητα τους ήταν μεγαλύτερες από εσένα.

Έτσι συνωμοτικά, σχεδόν ύπουλα θα έλεγε κανείς, ήρθαν οι φωνές γνωστών και αγνώστων οι οποίες σε παρακινούσαν να πεις και ευχαριστώ στις απειλές που δεχόσουν. Απειλές που οι περισσότεροι πλέον δεν είχαν την πολυτέλεια να ακούν αφότου έμειναν χωρίς δουλειά. 

Πως αλλάζουν οι γνώμες και οι άνθρωποι… Πως αλλάζουν τα δεδομένα... Οι ίδιες φωνές που πριν καιρό σε παρακινούσαν να ζητήσεις περισσότερα και να παράγεις λιγότερα τώρα να σου βουτούν το κεφάλι σε παγωμένο νερό εμποδίζοντας σε να πάρεις ανάσα και να σκεφτείς λογικά.

Πραγματιστής και υλιστής δέχθηκες την νέα κατάσταση και προσαρμόστηκες. Άρχισες να δίνεις ακόμα περισσότερα και να λες και ευχαριστώ. Δεν σήκωνες κεφάλι παρά μόνο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες ήταν μετρημένες στα δάκτυλα. Βέβαια μέσα σου, με τρόπους που είναι γενικά αποδεκτοί, έκανες τις μικρές σου επαναστάσεις. Χωρίς όμως να έχουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα και πολύ περισσότερο μακροχρόνιο.

Πίεζες τον χρόνο με την ελπίδα ότι θα δημιουργήσεις νέο εκ του μηδενός. Προσπαθούσες να εφεύρεις χρόνο. Να προσθέσεις έστω μια ακόμα ώρα. Την 25η ώρα.

Μάταια. Οι απαιτήσεις του χρόνου στην εργασία αυξάνονταν με εκθετικό βαθμό και ο διαθέσιμος χρόνος έμενε ο ίδιος. Έτσι άρχισες να κόβεις πράγματα. Στην αρχή ήταν οι φίλοι, οι οποίοι με περίσσια κατανόηση έδιναν κουράγιο. Μετά ελάττωσες την προσωπική ζωή η οποία έδειξε επίσης κατανόηση, δεδομένων των νέων συνθηκών και πραγμάτων. Τέλος ελάττωσες και την ξεκούραση, η οποία σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ψυχικής ηρεμίας χτύπησε το μοναδικό πράγματα που είχε απομείνει. Την υγεία σου.

Τότε εμφανίστηκε ολόκληρη η εικόνα μπροστά στα μάτια σου. Η 25η ώρα υπάρχει αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που θέλει ο καθένας
.
Αποφάσισες να πάρεις  τα πράγματα στα χέρια σου και να ζητήσεις να αλλάξεις όσα έδινες. Η αλλαγή είναι πάντα δύσκολη αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου το κατεστημένο είναι ακόμα δυσκολότερο, οδηγώντας σε ευκολότερα σε μια απόφαση. 

Χαμήλωσες ταχύτητες, άρχισες να παίρνεις τον χρόνο σου για να κάνεις όλα τα πράγματα που είχες παραμερίσει λίγο-λίγο χρόνια τώρα. Είδες την μεγάλη εικόνα.
Διότι όταν φροντίσεις να ικανοποιήσεις τις κοινωνικές σου ανάγκες, όταν αφιερώσεις λίγο χρόνο να κάνεις κάτι που σου αρέσει, όταν η φυσική και ψυχική σου ξεκούραση φτάσει σε αξιοπρεπές επίπεδο ώστε να μην αντιμετωπίσεις απλά την επόμενη μέρα αλλά να την ζήσεις  τότε και μόνο τότε ο χρόνος αποκτάει άλλη ταχύτητα. Ζεις την ζωή σου κάθε μέρα ολόκληρη και όχι σαν μια συλλογή από στιγμιότυπα...

Η 25η ώρα εμφανίζεται όταν εξασφαλίσεις ισορροπημένη κατανάλωση των υπολοίπων 24 ωρών.Η 25η ώρα είναι η στιγμή που ξαπλώνεις στο κρεβάτι από την ημέρα που πέρασε με την αίσθηση ότι την κέρδισες. Η 25η ώρα είναι όταν είσαι γεμάτος σε όλα και δεν περιμένεις να μηδενίσει ο χρόνος για να τρέξεις πίσω από αυτόν αλλά εκείνος να τρέξει πλάι σου.

Ι.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου