Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Τι σε κρατάει;


Έχεις πρόβληματα. Μα και ποιος δεν έχει θα σου πω. Ναι, αλλά στα μάτια σου μοιάζουν βουνό και ας είναι για άλλους απλά τα πράγματα και η λύση τους ακόμα απλούστερη. 
Τα έβαλες όμως κάτω και διαπιστωσες και εσύ με την λογική, οτί η λύση αν και δύσκολη υπάρχει εκεί μπροστά σου.  Αδυνατείς όμως να την εφαρμόσεις.

Τι σε κρατάει;

Μήπως το οτί σε εκπαίδευσαν στην καρτερικότητα και τα πράγματα θα φτιάχνουν από μόνα τους; Μήπως γιατί η Ελληνική οικογένεια έμαθε να κανακεύει επί μακρόν τα παιδιά της ώστε να τα κρατάει κοντά της και ταυτόχρονα να τα έχει ελεύθερα φυλακισμένα; Ή μήπως πολύ απλά γιατί έμαθες να είσαι τεμπέλης και περιμένεις πάντα την εύκολη λύση;

Ο Ελληνικός λαός έχει καταφέρει να αποβλακωθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι συγκλονισμένος από τα όσα περνάει αλλά ταυτόχρονα και τόσο αδύναμος να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου. Περιμένει την λύση που θα έρθει μόνη της. Το "σιγά σιγά θα φτιάξουν όλα" δεν μας το σερβίρουν οι πολιτικοί. Όχι ας μην έχουμε αυταπάτες. Οι πολίτες αυτές της χώρας το παραγγέλνουν συνεχώς. 

Τι σε κρατάει;

Ο καθένας έχει μια απάντηση να δώσει. Έναν λόγο που θα δικαιολογήσει τον εαυτό του και την συμπεριφορά του. Ο καθένας βέβαια γνωρίζει και την πραγματικότητα, αλλά δεν την ξεστομίζει. Διότι αν το κάνει θα αισθανθεί τόσο γυμνός μπροστά στην απραξία του. Θα αισθανθεί ντροπή για τον ίδιο του τον εαυτό. Ο αυτοσαρκασμός είναι σε καλά επίπεδα στην χώρα του πολισμού. Η αυτοκριτική όμως βρίσκεται αιώνες πίσω.

Τι σε κρατάει;

Να σταματήσεις να δίνεις απαντήσεις και να περάσεις στις πράξεις που θα διορθώσουν όλα όσα σε τραυματίζουν. Ψυχολόγικά και υλικά. Να σταματήσεις να ψάχνεις για άλλες εύκολες λύσεις και να εφαρμόσεις αυτές που έχεις. 

Η Ιθάκη δεν βρέθηκε στο δρόμο του Οδυσσέα, η μοίρα τον οδηγήσε όμως στο νησί της Κίρκης που δεν έμεινε για πολύ και ας ήταν η εύκολη λύση. Πάλεψε ξανά με τα κύματα, πήρε το ρίσκο του και έφτασε στην Ιθάκη. Ίσως στη δική σου την Οδύσσεια να μην φτάσεις στην Ιθάκη, αλλά προτιμάς άραγε να μείνεις στο νησί της Κίρκης και να γίνεις σίγουρα γουρούνι;

Ψίτ! Το μυαλό σου σε κρατάει! 

I.M.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου