Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο κύκλος των χαμένων μισθωτών
Τώρα που πλέον έχουν χαθεί όλα τα προσχήματα, τώρα που η ανεργία και ο ανύπαρκτος μισθός εμφανίστηκε μέσα στην οικογένεια μας, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε κάτι;

Μέχρι χθες η ανεργία έπληττε μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Υπήρχαν βέβαια οι άνθρωποι που το άκουγαν και το βίωναν μέσα από την τηλεόραση, ξαπλωμένοι στον άνετό τους καναπέ, τρώγοντας ένα ζεστό κομμάτι πίτσα που είχαν παραγγείλει, γιατί ποιος κάθεται τώρα να μαγειρέψει, που σαν έκλειναν την τηλεόραση, το ξεχνούσαν μιας κανένας από τον κύκλο ή την οικογένεια τους, δεν βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. 

Μέσα στο 2011 οι ίδιοι άνθρωποι με τους ίδιους κύκλους άρχισαν να έχουν πλέον γνωστούς που είτε έμειναν άνεργοι, είτε τους υποχρεώσανε σε κάποιο μισθό πείνας και εκμετάλλευσης. Κουβέντιαζαν λέγοντας κρίμα για τον Τάδε που έμεινε χωρίς δουλειά και έπεφταν στα ζεστά τους κρεβατάκια, κρυφά ευτυχισμένοι που εκείνοι μπορούσαν ακόμα να παραγγέλνουν την πίτσα.

 Φτάνοντας όμως στο 2012, δικοί τους άνθρωποι είτε και οι ίδιοι, μπήκανε στον “κύκλο των χαμένων μισθωτών”, αναγκάζοντας τους να κόψουν την πίτσα και όχι μόνο. Επαληθεύοντας την δήλωση του Martin Niemöller (εάν και στο διαδίκτυο έχει ευρέως διαδοθεί ότι το έχει πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ) :

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.

 Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.

 Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.

 Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»

Ο “κύκλος των χαμένων μισθωτών” έως και σήμερα, εν έτη 2013, συνεχίζει να διευρύνεται και θα συνεχίσει όπως δηλώνουν ευθαρσώς σε όλα τα μέσα μαζικής κατήχησης οι αντιπρόσωποι-πολιτικοί των εσωτερικών, εξωτερικών και πάσης φύσεως συμφερόντων.  Δυστυχώς όμως ακόμα και όσοι εισέρχονται σε αυτό τον κύκλο δεν φροντίζουν να εφοδιαστούν και να ξεκινήσουν πιο έμπειροι να πάνε κόντρα στο σύστημα-συνήθεια και να αδράξουν την μέρα, παραμένοντας αδρανείς στις εξελίξεις που τους προσπερνούν. 

Τα παραδείγματα και οι ζυμώσεις έχουν φέρει στην επιφάνεια κινήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ροή των πραγμάτων αλλά χρειάζονται τόνωση και βοήθεια από όλους. 

Δεν είμαστε πολύ μακριά ώστε να τιμήσουμε τον τίτλο στο αυθεντικό του κείμενο και να γίνουμε “Dead wage earner society” και αυτό πιστεύω δεν το θέλεις κανείς, εκτός και εντός κύκλου. Ο κύκλος μας περιλαμβάνει όλους, το κέντρο του πρέπει να είναι η ανθρωπιά και περιφέρεια του η γνώση, ό,τι και να σημαίνει αυτό για τον καθένα.

I.M.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου