Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Τι είχαμε τι χάσαμε

Έχοντας φτάσει προ των πυλών για την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, συνειδητοποιεί κανείς ότι έχουμε φτάσει ουσιαστικά και στα μέσα της χρονιάς. Μια καλή δικαιολογία για να κάνει ο καθένας ένα πρώτο προσωπικό απολογισμό. Να δει τι είχε, τι έχασε, τι κατάφερε, που απέτυχε.

Το τέλος κάθε χρονιάς μας βρίσκει σκεπτικούς, για το πως πέρασε, τι καταφέραμε και τι όχι. Ακόμα περισσότεροι φροντίζουμε να βάζουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά. Στόχους που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει πριν καν τελειώσει ο Ιανουάριος.
Είναι στην φύση του ανθρώπου να ελπίζει, να βάζει στόχους αλλά και να ξεχνάει. Έτσι εάν οι στόχοι δεν έχουν πλαισιωθεί από συγκεκριμένα κίνητρα, είναι καταδικασμένοι να μην επιτευχθούν ποτέ. Και όταν ένα στόχος δεν έχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί είναι όνειρο ή σωστότερα είναι ευχή. Αλίμονο όμως στον άνθρωπο που όλοι του οι στόχοι είναι ευχές. Αλίμονο όταν περιμένουμε ότι όλα θα γίνουν κατά ενα μαγικό τρόπο από μόνα τους. Διότι τότε είμαστε πραγματικά άξιοι της μοίρας μας. 

Με την άφιξη του καλοκαιριού μας δίνεται μια ακόμα ευκαιρία. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε την πορεία που έχουμε διαγράψει μέχρι τώρα, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να οδηγηθούμε σε ουσιώδη συμπεράσματα και να χαράξουμε την πορεία μας για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η διαδικασία για τον καθένα είναι διαφορετική, το ίδιο και η μέθοδος, πολύ δε περισσότερο τα συμπεράσματα που θα βγουν. Είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι η ουσία αυτής της διαδικασίας είναι να μην αισθανθούμε πιεσμένοι από το αποτέλεσμα, αλλά υπεύθυνοι και πιο ασφαλείς για τα βήματα που θα σχεδιάσουμε.

Σε μια εποχή που η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα δεν είναι ένα κλισέ που χρησιμοποίησαν παλαιότερα οι ματαιόδοξοι άνθρωποι αλλά μια σκληρή πραγματικότητα, το να υπολογίζεις τα βήματα που θα κάνεις είναι πιο σοφό από ποτέ. Βήματα προσεχτικά μα και τολμηρά, βήματα σταθερά μα και γρήγορα. Ο στάσιμος πλέον κινδυνεύει.

Οι στόχοι που θα μπουν δεν είναι απαραίτητο να ορίσουν την ζωή μας και να περιορίσουν τις επιλογές μας. Είναι περισσότερο χάραξη μιας πορείας προς ένα σημείο. Στην διαδρομή μπορούμε να παρεκκλίνουμε, να βρούμε ένα πιο προσιτό στόχο, μια καλύτερη πορεία. Άλλωστε όπως ποικιλοτρόπως έχει ερμηνευτεί, ευτυχία δεν είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι.

Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία που μας δίνεται χρονικά με την πάροδο του Μαΐου και ας αναλογιστούμε που ήμασταν, που είμαστε, που θα θέλαμε και πως μπορούμε να φτάσουμε. Ας μην μείνουμε πίσω και ας απολαύσουμε το ταξίδι. Άλλωστε όπως λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα "Τι είχαμε τι χάσαμε..."

Ι.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου