Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Καταλογισμός

Είναι η λέξη που θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τους πάντες αυτό τον καιρό.
Η σημασία της λέξης καταλογισμός κατά το ποινικό δίκαιο είναι η χρέωση μιας πράξης σε κάποιον. Βέβαια για να προχωρήσουμε στην πράξη του καταλογισμού και να λάβουμε απτά αποτελέσματα θα πρέπει ο κατηγορούμενος να έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον καταλογισμό. Αν είναι ακαταλόγιστος δεν μπορούμε να του περάσουμε την μομφή καταλογισμού στον εσωτερικό του κόσμο.

Εάν κάποιος δεν μπορεί να συμμορφωθεί τότε είναι ανίκανος να καταλογιστεί και εάν σε κάποιον δεν μπορεί να του καταλογιστεί αυτό που έκανε τότε είναι αθώος.

Πέρα βέβαια από τις ερμηνείες που δίνει το Ποινικό Δίκαιο υπάρχουν και άλλοι σκοποί που χρησιμοποιείται ο καταλογισμός όπως πολύ απλά η χρέωση μιας πράξης σε κάποιον άλλο την στιγμή που υπαίτιος μερικώς ή ολικώς είναι ο κατήγορος.

Έτσι συνθέτεται το σκηνικό αυτή την περίοδο στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (βλέπε Ευρώπη). Όλοι... και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι, φροντίζουν να καταλογίζουν ευθύνες σε άλλους που είτε είναι συνυπεύθυνοι είτε ευθύνονται μοναδικά.

Το στενάχωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν συμμορφώνεται κανείς και έτσι με αυτή την στάση δεν μπορεί να ευσταθεί κανένας καταλογισμός, άρα δια μαγείας όλοι είναι αθώοι.

Αθώος ο κόσμος που έβαλε τους φασίστες στην βουλή (δεν το ήθελε τον ανάγκασαν τα άλλα κόμματα, άλλωστε είναι μόδα να αναφέρεις τους φασίστες αυτές τις μέρες) αθώα τα λοιπά κόμματα για τα μνημόνια μιας και έκαναν ότι τους έλεγαν για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αθώα και η Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και στην Ελλάδα τα δημοσιονομικά ήταν χάλια και έπρεπε να μας βοηθήσουν επειδή είμαστε Ευρωπαίοι.

Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον όταν όλα πάρουν τον δρόμο τους, είτε καλό είτε άσχημο, αν θα κάτσουν όλοι (συνεχίζω να εννοώ όλοι) να κάνουν τον προσωπικό τους ΑΠΟλογισμό έτσι όμορφα όπως κάνουν τους καταλογισμούς τώρα.

Ι.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου